Svensk Bokhandel: Adam Dahlin lämnar Bonniers – blir delägare i TBA

Vi kan stolt berätta att Adam Dahlin blir ny delägare i och förlagschef på The Book Affair.

Läs artikeln som Svensk Bokhandel skrev via denna länk eller i sin helhet nedan.

Adam Dahlin lämnar Bonniers – blir delägare i TBA

Efter nära 20 år på Bonniers slutar Adam Dahlin som förlagschef på Forum. Framöver tituleras han delägare och förlagschef för The Book Affair.

– När man är mitt i livet och det kommer en sådan här chans får man lite passa på, säger Adam Dahlin.

The Book Affair startades 2018 av Alexandra Torstendahl och Alexandra Lidén, som båda har en bakgrund inom bland annat Bonniers. Fokus har legat på facklitteratur och förlaget har profilerat sig med att ge ut kända författare med många följare i sociala medier, som aktivt deltar i marknadsföringen av böckerna och även får en större del av vinsten.

Nu är det dags för en breddning, säger vd Alexandra Torstendahl.

– Adam är den pusselbit som publicist som The Book Affair har saknat. Han är främst en skönlitterär förläggarkraft och duktig och driven mot de digitala formaten. I The Book Affairs expansion hoppas vi att vi med Adams kraft också ska nå ut även till den skönlitterära författargruppen.

Hur stor del av bolaget Adam Dahlin köpt in sig på, eller vad det handlar om för belopp, vill Alexandra Torstendahl inte säga. Själv står hon kvar som största ägare.

Hur kom ni fram till att han ska bli delägare?

– I ett partnerskap, i ett entreprenörsdrivet bokförlag, är det en viktig ingrediens när man lämnar den stora tryggheten och går in i något som går utöver att vara anställd och ha hög lön och goda förmåner. Det var självklart att det var en partner vi sökte, säger Alexandra Torstendahl, och tillägger att det inte handlade inte om ett behov av kapitalförstärkning.

2020 omsatte förlaget 9,5 miljoner kronor. Siffrorna för 2021 är ännu preliminära, men enligt Alexandra Torstendahl landade försäljningen på 14-15 miljoner. Nästa år är prognosen att omsättningen ska upp på 22-25.

– Och då har vi ändå ingen skönlitteratur på den listan. Så det är såklart det som vi på sikt, som alla andra förlag, vill utöka.

Hittills har det inte förekommit några samtal med specifika författare, säger Alexandra Torstendahl.

Adam Dahlin nämner en rad orsaker till att han själv söker sig till förlaget.

– Jag har jobbat på Forum i drygt 17 år och i ledande positioner i tio. När man är mitt i livet och det kommer en sådan här chans får man lite passa på. Jag var sjukskriven i höstas och när man distanserar sig lite från jobbet och sitt vanliga liv är det inte så ovanligt att sådana här tankar föds. Det här var det lite för spännande för att inte titta närmare på.

Motiverar gör också delägarskapet och att vara med och bygga något som är hans eget.

– Jag vill, som alla förläggare, vara författarnära. Här blir man en underdog i sammanhanget, i stället för en topdog. Att vara i en stor företagsstruktur är jätteroligt på vissa sätt, med många jätteduktiga medarbetare, men det är också spännande att gå till en uppstickare. Sedan är det också en smärtsam process att lämna efter så många år.

Vad lockar mest?

– Att jobba med duktiga medarbetare, ha nöjda glada författare, fast i den här strukturen. Jag tror att det finns väldigt goda förutsättningar för det på TBA med sin nya och framåtlutade affärsmodell.

För kontakt med The Book Affair:
Alexandra Torstendahl, vd & grundare
+46 70-875 41 56