Alexandra i intervju med Svensk Bokhandel

I samband med att Alexandra tillkännagav uppstarten av nya förlaget The Book Affair intervjuades hon av Svensk Bokhandel. Läs intervjun via denna länk eller i sin helhet nedan.

Vulkan-delägaren Alexandra Torstendahl startar nya förlaget The Book Affair.

Affärsidéen: Att ge ut författare med tillgång till stora egna kanaler för att direkt nå rätt målgrupper.

– Jag har upplevt att det finns ett hål på marknaden. Författare blir mer och mer sina egna starka sälj- och marknadsföringsplattformar. Därför kommer vi att jobba med författare som har väldigt tydliga varumärken och en arena där de själva kan sälja sin bok, säger Alexandra Torstendahl.

Hon har själv 25 år i bokbranschen bakom sig, senast från självpubliceringsföretaget Vulkan och Lava, där hon är delägare sedan 2014. Tidigare har hon bland annat arbetat inom Bonnierförlagen.

I det nya förlaget The Book Affair, eller TBA förlag, blir Alexandra Torstendahl vd och delägare. Den andra delägaren, tillika förlagschef, blir Alexandra Lidén, i dag förläggare och redaktionschef på Lava.

Själva kallar de sin nya satsning för boutiqueförlag, ska ge ut fackböcker och har en planerad lista på 10–15 titlar inför 2019.

Den första boken blir Malin Berghagens Livslust & hälsa i början av november i år.

– Jag har länge sökt en förlagspartner som ger mig utdelning för all den marknads- och säljkraft som jag själv tillför mina böcker, utöver att jag skriver dem, säger Malin Berghagen i ett pressmeddelande.

Alla författarna på TBA förlag ska vara ”etablerade varumärken” med stora möjligheter att nå ut i sociala medier, föreläsningar eller andra kanaler som träffar många människor.

– Du kan vara en jätteduktig förläggare och ha världens bästa bok, men har du inte tryck på marknaden är det svårt, säger Alexandra Torstendahl.

Enligt henne finns det i dag ett utbrett missnöje bland många författare som har just stor räckvidd genom egna kanaler.

– Författarna skruvar på sig. De tycker att deras intäkter går ner, de digitala formaten ger dem lägre ersättningsnivåer och själva pumpar ut de marknadsföring – de här stjärnorna riktar sin marknadsföring rakt in till läsaren. Traditionella förlag pratar formatfrågor, vi pratar lönsamhetsfrågor för författaren, säger Alexandra Torstendahl.

Enligt henne bygger förlagets affärsmodell på ett partnerskap med författarna där intäkterna delas enligt en fördelning som ser olika ut beroende på hur författarnas egna säljkanaler ser ut och var de faktiska böckerna sedan säljs.

Utöver Malin Berghagen vill Alexandra Torstendahl ännu inte säga vilka fler författare TBA ska ge ut.

Har du fått några kommentarer från andra förlag för att du plockar deras författare?

– Nej, det har jag inte. Men det är ju inte utkommunicerat än, det är bara Malin som är klar och henne har jag jobbat med länge.

Alexandra Torstendahl fortsätta att vara delägare i Vulkan även framöver.